Antep Fıstığı; tam bir besin deposudur. 10-12 adet iç Antep fıstığı vücudun günlük yağ ihtiyacının tamamını karşılarken, protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının da %35′ini karşılayabilmektedir. Antep fıstığı, sığır etinden protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat daha üstündür.
Vitamin E, B ve C kompleksi bakımından zengindir. 100 gr Antep Fıstığında 4.0 gr. posa bulunur. Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday (0.3 gr)’dan daha üstündür. Antep fıstığı; kalp sağlığını korumada önemli bir ilaç görevi görür. Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir.
Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur. Antep fıstığı; ince bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
Yapısındaki lipitlerin çoğunluğu monounsature yağ asiti içerdiğinden (35 g), kan şekerini yükseltme (Glisemik indeks) yönünden buğdaydan daha az riske sahiptir. Bu özellikleri ile şeker hastalığının (Diabete Mellitus) tedavisinde kullanılmaktadır.
İçerdiği B1 vitamini kan oluşumuna yardımcıdır, kandaki kolesterolü düşürür, kavrama yeteneği ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını optimize eder. B1 vitamininin ayrıca; enerji, büyüme ve iştah üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide, bağırsak, kalp, kalp kasları için gereklidir.